Combikachel FAQ

Waarop letten bij de aankoop van een combikachel? Hieronder kan je alvast een overzicht vinden van de meest gestelde vragen. Natuurlijk is elke situatie anders waardoor individueel advies belangrijk is. Kom gerust een keertje langs in de toonzaal, we helpen jullie graag verder!

Waar plaats ik de kachel het best?

De kachel kan in een hoek, aan een muur of vrijstaand geplaatst worden. Afhankelijk van het model, het zicht dat u wilt en de aansluiting op uw rookgaskanaal.

Welk design kan ik kiezen?

Een kachel bepaalt mee de stijl en het karakter van uw interieur. Onze houtkachels zijn tijdloos en aangepast aan de hedendaagse technieken. Ze zijn beschikbaar in tal van stijlen, van klassiek tot modern. U kiest zelf de kleur en de afwerking.

Hoe kies ik het vermogen van de kachel?

Functioneert de kachel als bijverwarming? Dan is het vermogen niet zo cruciaal. Indien nodig kan de hoofdverwarming altijd bijspringen.

Functioneert de kachel als hoofdverwarming? Dan is een goed aangepast vermogen noodzakelijk.

Kan ik met de kachel meerdere ruimtes verwarmen?

Ja, dat kan. In dat geval opteert u best de aankoop van een combikachel (hout en pellets) of een pelletkachel met 'kanalisatie'. Een lage-energiewoning, passiefwoning of BEN-woning kunt u zelfs volledig verwarmen met kanalisatie.

Uit welke materialen is de kachel gemaakt?

De brandkamer bestaat uit kwaliteitsstaal en houdt ook stand bij oververhitting. Bovendien optimaliseren de chamottestenen of vermiculiet bekledingen het rendement.

De onderdelen die het meest lijden onder de temperatuur worden gemaakt in hoogwaardig gietijzer. Bij sommige modellen wordt gietijzer gecombineerd met een stalen afwerking, dit materiaal is gladder van structuur en kan makkelijker ronde vormen aan. Het gaat hier dan veelal over convectiekachels. 

Het transparante keramische glas is bestand tegen een temperatuur van 750 °C.

Wanneer heb ik een ruimteluchtonafhankelijke kachel nodig?

Gebruikt u een dampkap of een ventilatiesysteem in combinatie met een kachel? Dan ontstaat er onderdruk in de woning waardoor u terugslag van de rookgassen riskeert. Om dit te voorkomen, raden wij een ruimteluchtonafhankelijke kachel aan. Bij bepaalde ventilatiesystemen is dit zelfs verplicht! Dat is een kachel die verse verbrandingslucht via een toevoerbuis van buiten of uit een andere, verluchte ruimte haalt, en niet uit ruimte waarin ze staat.

Hoe regel ik de luchttoevoer?

Bij de hedendaagse houtkachels kan je zowel de primaire als de secundaire luchttoevoer regelen via eenvoudige regelknoppen of luchthendels.

Bij de nieuwste houtkachels kan je zelfs opteren om voor een elektronisch gestuurde luchttoevoer te kiezen. Deze kachels scoren het absolute maximum wat verbrandingsresultaten en verbruik betreft. Zeker het overwegen waard!



Hoeveel onderhoud vraagt een houtkachel?

Houtassen dienen op regelmatige basis verwijderd te worden. Dit kan via een aslade of door een aszuiger te gebruiken. Het glas kan je mooi proper maken met een speciale spons, zonder schadelijke en stinkende producten.

Schoorstenen moet jaarlijks onderhouden worden.

Vuur & Techniek heeft een eigen service- en onderhoudsdienst. Ook voor onderhoudsproducten en wisselstukken kan u bij ons terecht.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x