Pelletketel FAQ

Waarom de aankoop van een pelletketel overwegen? 10 vragen en antwoorden:

Kan ik mijn radiatoren of vloerverwarming behouden?

Ja, voor de warmteverspreiding in de ruimtes blijft u de bestaande radiatoren of vloerverwarming gebruiken. Het water dat er doorheen stroomt, verwarmt u nu met pellets in plaats van gas of stookolie. Bij vloerverwarming is het wel soms nodig om de bestaande installatie uit te rusten met een evenwichtsfles. We bevelen u ook aan om de oude pomp te vervangen door een nieuw en energiezuinig exemplaar en om de oude veiligheidsinrichtingen te vervangen door nieuwe.

Heb ik een buffervat nodig?

Over het algemeen is het niet nodig om de pelletketel te combineren met een buffervat. In bepaalde gevallen is het wel zinvol, bijvoorbeeld als u ook zonne-energie gebruikt, vloerverwarming hebt, als het vermogen van de ketel beperkt is (in een laagenergie- of passiefhuis), bij grotere installaties met geschakelde pelletketels, als de warmtevraag geregeld onder het laagste ketelvermogen daalt of als u een installatie wenst die snel reageert.

Kan ik mijn schouw hergebruiken?

Ja, met behulp van dubbelwandige, geïsoleerde roestvrijstalen pijpen kunt u uw bestaande schouw gebruiken om de rookgassen veilig af te voeren. Als uw pelletketel niet condenserend is, kunt u eventueel ook gebruikmaken van een schouw met schouwpotten. De diameter is onder meer afhankelijk van het ketelvermogen. Vergeet niet om uw schouw(pijpen) elk jaar te laten reinigen: een goede, propere schouw is heel belangrijk voor een probleemloze werking van uw pelletketel.

Hoeveel pellets zal de ketel verbruiken?

In een woning met een nieuwe verwarmingsinstallatie en een energieverlies van ongeveer 12 kW heeft een gezin met vier personen ongeveer 4400 kg pellets per jaar nodig. Als u een bestaande stookolie- of gasketel vervangt door een pelletketel, kunt u zich baseren op de vuistregel 'verbruik in liter stookolie of m³ gas x 2 = pelletverbruik in kg'. Verwarmt u bij met een houtkachel of schakelt u andere bijverwarming in, dan is het moeilijk om uw pelletverbruik op voorhand te schatten.

Hoe en waar bewaar ik de pellets?

Pellets worden verkocht in zakken van 15 kg of in bulk. Water, in vloeibare vorm, is vijand nummer één: pellets die nat worden, zwellen en vallen uit elkaar. Bewaar pellets in zakken weg van de grond, droog en beschut tegen zonnestralen (UV-licht). De pellets die in bulk geleverd worden, kunt u opslaan in een opslagtank. Een opslagtank bevat 2,5 tot 12 ton pellets, afhankelijk van de afmetingen: van 160x160 tot 260x260 cm en van 190 tot 360 cm hoog.

Hoeveel tijd moet ik aan mijn pelletketel besteden?

Twee aandachtspunten vragen een kleine tijdsinvestering: de ketel ontdoen van as en bijvullen met pellets. Bij sommige types pelletketels moet u de asaanslag zelf op geregelde tijdstippen verwijderen, bij andere gebeurt dit volautomatisch en moet u enkel een paar keer per stookseizoen de aslade leegmaken. Voor het bijvullen is de tijdsinvestering afhankelijk van het type ketel en van uw keuze voor levering in bulk of in zakken. In bepaalde ketels gebeurt de pelletaanvoer automatisch.

Is een pelletketel ecologischer dan een warmtepomp?

Ja, want u hebt voor de werking van een pelletketel veel minder elektriciteit nodig dan voor een warmtepomp. Bij bepaalde types warmtepompen is het in de winter nodig om de buitenunits te verwarmen om te voorkomen dat ze bevriezen. Daarvoor is elektriciteit nodig, die in België gemiddeld voor 93% afkomstig is van niet-hernieuwbare energiebronnen (fossiele brandstoffen of nucleaire energie). Bovendien gaat er bij het transport van elektriciteit veel energie verloren.

Hoe verwarm ik een laagenergie- of passiefwoning?

De energiebehoefte van een laagenergie- of passiefwoning is veel lager dan van een klassieke woning. Toch hebt u ook in zo'n woning een kleine hoeveelheid energie nodig, zowel om de woning als het sanitair warmwater te verwarmen. Een zonneboiler alleen volstaat niet om in die energiebehoefte te voorzien. Maar in combinatie met een condenserende pelletketel (met een beperkt vermogen) is het een milieuvriendelijke en comfortabele oplossing.

Is een pelletketel economischer dan een ketel op stookolie of aardgas?

Ondanks de fikse investering zijn pellets op lange termijn niet alleen de meest ecologische, maar ook de meest economische keuze. De pelletprijs is competitief in vergelijking met de prijs van stookolie en aardgas. Bovendien is de prijs vrij stabiel: sinds 2002 steeg de pelletprijs slechts met 2,5% per jaar terwijl die van stookolie en gas in dezelfde periode met bijna 10% per jaar steeg. Een ander voordeel van de pelletketel is zijn lange levensduur: ongeveer 25 jaar.

Wat zijn de grootste voordelen van pellets?

Een pelletketel past zijn vermogen aan aan de belasting. Dankzij deze modulerende werking krijgt u met minder energie meer comfort. Pellets hebben een goede energiebalans en een stabiele en competitieve prijs. Ze zijn lokaal beschikbaar, hernieuwbaar, CO2-neutraal en altijd voorradig. Ze laten een veelvoud van toepassingen toe, stinken niet (zoals stookolie), kunnen niet ontploffen (gas) en stralen geen gevaarlijke stralingen uit (uranium). Tot slot kunt u in alle vrijheid kiezen wanneer, bij wie en hoeveel pellets u bestelt.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x