Pelletkachel FAQ

Waarop letten bij de aankoop van een pelletkachel? Hieronder kan u alvast een overzicht vinden van de meest gestelde vragen. Natuurlijk is elke situatie anders waardoor individueel advies belangrijk is. Kom gerust een keertje langs in de toonzaal, we helpen u graag verder!

Waar plaats ik de kachel het best?

De kachel kan in een hoek, aan een muur of vrijstaand geplaatst worden. Afhankelijk van het model, het zicht dat u wilt en de aansluiting op uw rookgaskanaal.

Welk design kan ik kiezen?

Een kachel bepaalt mee de stijl en het karakter van uw interieur. Onze hout- en pelletkachels zijn tijdloos en aangepast aan de hedendaagse technieken. Ze zijn beschikbaar in tal van stijlen, van klassiek tot modern. U kiest zelf de kleur en de afwerking.

Hoe kies ik het vermogen van de kachel?

Functioneert de kachel als bijverwarming? Dan is het vermogen niet zo cruciaal. Indien nodig kan de hoofdverwarming altijd bijspringen.

Functioneert de kachel als hoofdverwarming? Dan is een goed aangepast vermogen noodzakelijk.

Kan ik met de kachel meerdere ruimtes verwarmen?

Ja, dat kan. Opteer in dat geval voor een hout- of pelletkachel met 'kanalisatie'. Een lage-energiewoning, passiefwoning of BEN-woning kunt u zelfs volledig verwarmen met kanalisatie.

Uit welke materialen is de kachel gemaakt?

De brandkamer bestaat uit 4 mm kwaliteitsstaal en houdt ook stand bij oververhitting. Bovendien optimaliseren de chamottestenen het rendement.

De vuurhaarddeuren van de kachels worden gemaakt van hoogwaardig gietijzer. Ze zijn slijtvast en zorgen voor een enorm lange luchtdichtheid.

Het transparante keramische glas is bestand tegen een temperatuur van 750 °C.

Wanneer heb ik een ruimteluchtonafhankelijke kachel nodig?

Gebruikt u een dampkap of een ventilatiesysteem in combinatie met een kachel? Dan ontstaat er onderdruk in de woning. Om dit te voorkomen, raden wij een ruimteluchtonafhankelijke kachel aan. Dat is een kachel die zijn verse lucht via een toevoerbuis van buiten haalt, en niet van in de woning.

Hoe regel ik het vermogen en de temperatuur van de kachel?

U kiest zelf het vermogen en stelt zelf een tijdsprogramma in. Als optie kunt u ook de temperatuur van de ruimte kiezen.

Hoe bedien ik de kachel?

U bedient de kachel via een Nederlandstalig digitaal aanrakingsscherm. Optioneel ook via smartphone.

Maakt de kachel veel lawaai?

Uw woonkamer is een stille ruimte. Een geluidsarme kachel is essentieel voor uw akoestisch comfort. De meeste pelletkachels van RIKA werken standaard zonder convectieventilator en verspreiden hun warmte via straling en natuurlijke convectie.

Hoeveel tijd vraagt het onderhoud van een kachel en waar gebeurt het?

Een pelletkachel of combikachel vraagt een beperkt onderhoud. De pelletkachels of combikachels met automatische asverwijdering bieden maximaal comfort.

Na 15 kg duurt het onderhoud van een pelletkachel zonder automatische asverwijdering 5 minuten. Na 700 kg duurt het 20 tot 30 minuten.

Jaarlijks is een onderhoud door de installateur nodig (duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van onder meer de schouw). Ook de schoorsteen moet jaarlijks onderhouden worden.

Alle kachels kunnen ter plaatse gereinigd worden. Eenvoudig en snel.

Hoe dikwijls moet ik de pellets bijvullen?

In de pelletkachels of combikachels van Rika kan een grote voorraad pellets. Zo kunnen deze kachels een lange tijd branden zonder bij te vullen.

Waar stockeer ik de pellets?

Pellets zijn zo sterk geperst dat ze nog minder gevoelig zijn voor luchtvochtigheid dan houtblokken. Water, in vloeibare vorm, is echter vijand nummer één. Stockeer uw pellets daarom droog en van de grond.

Heb ik een schouw nodig?

Om een goede en veilige werking van een pelletkachel te garanderen, is een goede schouw noodzakelijk.

Geen bestaande schoorsteen? Geen nood, we bekijken de mogelijkheden graag om een aansluiting te maken met een inox rookkanaal.

Zijn er morgen nog pellets?

Dit is een van de meest gestelde vragen. Pellets worden gemaakt van houtafval. Dit afval is afkomstig van de houtverwerkende industrie. Denk maar aan de meubel-, verpakking- en de bouwindustrie. Zolang er een houtverwerkende industrie is, in combinatie met duurzaam bosbeheer, zal de mogelijkheid bestaan om pellets te produceren.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x