Pellets & Milieu

Verwarmen met pellets...

gemakkelijk  én  duurzaam

De kracht van houtpellets als moderne energiebron schuilt in het feit dat pellets de gebruiker een ongekend comfort bieden en tegelijk milieuvriendelijk zijn.

Duurzaam en hernieuwbaar

Hout is de enige vaste brandstof die altijd opnieuw geplant en geoogst kan worden en dus voor de volgende generaties blijvend beschikbaar zal zijn. Houtpellets worden gemaakt uit afvalstromen van duurzaam beheerde bossen.

Klimaatvriendelijk

Pellets verbranden CO2-neutraal. De CO2 die uitgestoten wordt door ze te verbranden, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die het houtafval zou uitstoten als je het laat rotten en composteren in het bos. Houtpellets dragen dus bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit maakt pellets tot de energiebron van de toekomst.

Lokale brandstof

Pellets worden geproduceerd als 'bijproduct' in grote Belgische houtzagerijen in Virton, Vielsalm, Bertrix, Deinze, Dessel, Fleurus ... Het hout dat deze zagerijen verwerken, is afkomstig uit lokale bossen (meestal binnen een straal van 50 tot 100 km). De pelletproductie gebeurt dus heel dicht bij de verbruiker. Pellets leggen een zeer korte afstand af in vergelijking met de afstanden die olie, gas en uranium afleggen om tot bij ons te geraken.


Zonder chemische middelen

De grondstof van pellets is zuiver afvalhout. De spanen worden in speciale machines onder hoge druk samengeperst. Daarbij worden geen lijm of andere chemische bindmiddelen gebruikt. Pellets worden voortdurend aan kwaliteitscontroles onderworpen. De labels DIN+ en EN+ tonen aan dat de houtpellets getest en goedgekeurd zijn voor gebruik.

Weinig opslagruimte nodig

Pellets hebben een diameter van 6 mm en een lengte van ongeveer 10 tot 35 mm. Hun gewicht bedraagt 650 kg/m³. De energie-inhoud van pellets is zo'n 4,9 kWh/kg. Een kg pellets geeft ongeveer dezelfde energie als een halve liter stookolie. Pellets worden verkocht in zakken van 15 kg of in bulk. Bij bulkleveringen is een minimum van 2 ton aangewezen. In België is een netwerk uitgebouwd om een vlotte levering te garanderen.

Automatische aanvoer en ontsteking

Pellets worden gebruikt in speciaal daartoe ontworpen kachels of cv-ketels. Het ontsteken gebeurt volledig automatisch. Ook het voeden van het vuur gebeurt automatisch en modulerend. Vanwege het grote comfort (automatische aanvoer en ontsteking), het grote vermogensbereik (8 tot meer dan 100 kW), de eenvoudige sturing en integreerbaarheid, stijgt het aantal gebruikers in heel Europa.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x